Ben van der Wel

Vanuit hoofdzakelijk zelfgemaakte snapshots en een enkel geleend beeld maakt Ben van der Wel digitale collages. Vervolgens maakt hij ze weer tastbaar en past ze aan om ze samen te voegen tot één nieuwe werkelijkheid door ze te tekenen met metalpoint (meestal zilverstift, maar ook 24 karaats goud, koper, aluminium) op met een eigen mengsel geprepareerd papier.

Zilverstift is de voorloper van de moderne potloodtekening. Ben van der Wel gebruikt het daarentegen niet als schets maar als rauw eindproduct. In zijn beeldmotieven en in de structuur, vorm en richting ertussen, zoekt hij rijm. Hij plakt ze samen in een speelse, enigszins vervreemdende maar harmonisch gepresenteerde tijdelijke werkelijkheid met verwijzingen naar de onze, met een beetje humor en wat bewerkte wanorde ('realistischem Tic'), in de hoop een frisse kijk te creëren op eeuwenoude motieven.

Het lage contrast en het fijne weefpatroon dat kenmerkend is voor deze arbeidsintensieve techniek is een broodnodige zachte nadruk op empathie en een ode aan het rustig observeren in deze luide tijd. Zijn enigszins nivellerende blik op de mens in haar natuurlijke omgeving komt terug in zijn gebruik van exclusieve edelmetalen en van straat geraapte koperdraadjes waarbij nauwelijks iemand op papier het verschil ertussen kan zien.

online portfolio

Showing all 11 results

Showing all 11 results