Esther Schwertasek

Esther Schwertasek is een Nederlandse kunstenaar die in Amsterdam woont en werkt. Zij is documentaireschilder en verdiept zich in één maatschappelijk thema waarover zij een serie schilderijen maakt.

Zo ging zij in 2013 naar Buenos Aires om het gebouw van ESMA te bezoeken. Het werd gebruikt als illegaal geheim detentiecentrum tijdens het ‘nationale reorganisatieproces’ (de vuile oorlog) van de Argentijnse militaire dictatuur 1976-1983. Haar indrukken legde zij vast in een imponerende reeks olieverfschilderijen.

Schwertasek werkte in 2015 aan een serie over het Lloyd Hotel, dat ook werd gebruikt om vluchtelingen onder te brengen en later dienst deed als (jeugd)detentiecentrum.

Tijdens de ‘Great Artists Steal’-tentoonstelling van het kunstenaarscollectief PopinnArt toont Schwertasek recent werk uit haar serie ‘Blackamoor’. Geïnspireerd door deze vroegmoderne decoratieve kunst - waarin Afrikaanse mensen vaak in een dienende rol werden afgebeeld - én door de zwartepietendiscussie en de ‘blackface’-kritiek, schildert Schwertasek beelden die vroeger als poëtisch en exotisch werden gezien, maar tegenwoordig als confronterend en aanstootgevend worden beschouwd. Deze ommekeer maakt zij zichtbaar door de beelden in negatief te schilderen.

Privé-bezichtiging in de studio is op aanvraag mogelijk.

www.schwertasek.com

Showing all 6 results

Showing all 6 results