Raul Balai

Raul Balai aka el bastardo (1980), woont en werkt in Amsterdam.

Balai zijn focus ligt op thema’s als culturele 'clashes', hybriditeit, uitwisselingen en transformaties. Hij is gefascineerd door de manier waarop het dominante historisch narratief de status quo bepaalt. Verklaringen, verslaggeving en geschiedschrijving vanuit de status quo worden in zijn ogen vaak als hoogste waarheid gezien. De rode lijn in al zijn werk wordt gevormd door de vragen: hoe werkt geschiedenis, wie bepaalt het narratief, hoe wordt dit gereproduceerd en verspreid en in welke vorm en waar vindt dit zijn plek binnen de hedendaagse cultuur?

Strategisch gebruikt hij diverse stijlen, technieken en genres. Niet alleen om onderwerpen te onderzoeken en bloot te leggen, maar ook om ervoor te zorgen dat er verschillende wisselwerkingen plaats kunnen vinden tussen de context van het onderwerp en de kijker. Als ware het een soort visueel geroezemoes. Bij het aanscherpen van zijn conceptuele vocabulaire probeert hij een combinatie te vinden tussen de geschiedenissen die hij vertelt en de disciplines die hij hiervoor gebruikt; o.a. schilderen, installaties, sculpturen, fotografie, graffiti, video, illustratie en grafisch ontwerp.

In de afgelopen jaren heeft hij onder andere geëxposeerd bij Biennale Dak’Art - Senegal, M HKA - Antwerpen, Het Amsterdam Museum, Framer Framed - Amsterdam, WM Gallery - Amsterdam, The Black Archives - Amsterdam, Galerie 23 - Amsterdam, Galerie Sanaa - Utrecht , CBK Zuidoost - Amsterdam en Contour Biënnale - Mechelen.

Showing all 3 results

Showing all 3 results