Roberto Voorbij

Roberto Voorbij (Nederland, 1974) woont en werkt in Amsterdam. Behaalde zijn bachelor aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en studeerde aan The School of the Art Institute of Chicago waar hij lessen volgde van Iñigo Manglano-Ovalle gedurende eind jaren negentig. Genomineerd voor zijn afstudeerproject voor het Prins Bernhard Fonds en de Piet Bakker Prijs en meer recent voor de Artist in Action Prize. Voorbij is een interdisciplinair kunstenaar, buiten ‘ready made’ materialen werkt hij met 3D software, video en (digitale) collage.

De digitale collages uit de serie ‘Artist Portraits’ volgen allen hetzelfde concept; een kunstenaarsportret waarin het gezicht is vervangen door een werk van die kunstenaar. Oorspronkelijk ontworpen in opdracht van ARTISTS NOT ARMIES bestaat de serie nu uit zo’n 40 werken. In zekere zin heeft ieder portret zijn eigen duiding, zijn eigen verhaal. Meer algemeen kun je stellen dat de werken gaan over representatie en identiteit, de kunstenaar als kunstwerk, het kunstwerk als representatie van de maker, de groepsidentiteit.

Behalve (nationale) identiteit zijn commercialiteit en openbare ruimte terugkerende thema’s in Voorbij’s werk. Wat hem hierbij vooral fascineert zijn de onderliggende politiek, geschiedenis en marketingstrategie van onze schijnbaar neutrale leefomgeving. Zijn werken zijn vaak maatschappij kritisch. Een ander wederkerend thema betreft de kunstwereld / de kunstmarkt en de wijze waarop de kunstenaar zich hierin manifesteert, alsook de autonomie van het kunstwerk welke hierbij wordt bevraagd.

Naast een representatie door online gallery Saatchi Art wordt Voorbij vertegenwoordigd door Leontia Gallery in Londen en Klein Editions in Manchester. Daarbij maakt hij onderdeel uit van het kunstenaarscollectief Popinnart. Dit jaar is zijn korte film ‘The Ideal Crash’ te zien geweest tijdens de ‘Internationale Kurzfilmtage Oberhausen’ en ondermeer in het Dortmunder U en East China Normal University - Shanghai, als onderdeel van de mei collectie van ‘The One Minutes’. Vanaf 2019 zal een van zijn Artist Portraits onderdeel uitmaken van de reizende groepstentoonstelling ‘The World of Frida’ in de Verenigde Staten.

www.robertovoorbij.com

Showing all 14 results

Showing all 14 results