CLR BLND I

220,00

Op Art The Hague zullen nieuwe werken uit mijn serie ‘CLR BLND’ te zien zijn. Met spraypaint op underlayment uitgevoerde ontwerpen (lasercut) waarin kleurenblindheid in de kunstgeschiedenis het uitgangspunt vormt (2019, ø47cm, #/10)

Op latere leeftijd had ondermeer Rembrandt te kampen met verschillende schildersziekten hieronder kleurenblindheid. Zijn steeds expressievere manier van schilderen wordt door dit gegeven in een ander daglicht geplaatst, evenals zijn keuze voor specifieke pigmenten. Door in ‘CLR BLND’ de Ishihara kleurenperceptie-test te combineren met deze pigmenten, en de cijfers – welke in het originele ontwerp van 1917 wel zichtbaar zijn – weg te laten, wordt de positie van de toeschouwer en die van de 17e eeuwse kunstenaar verschoven. Nog afgezien van de these omtrent Rembrandt van Rijns fysieke toestand, of die van andere kleurenblinde schilders, zoals Lucebert, Herman Brood, Peter Milton, Ilja Repin op latere leeftijd, John Constable vermoedelijk, Degas en Monet welke beiden aan staar leden, beoogt dit werk over te brengen dat een objectieve waarneming een illusie is. Nog los van de optische werking van kleuren, kunnen we de – sterk persoonlijke – psychologische werking niet uitschakelen. We zijn allen kleurenblinden.

Gezien de context van Art The Hague en de extra aandacht rondom vrouwen in de kunst, kan ik verder niet onvermeld laten dat maar liefst 10 x zoveel mannnen als vrouwen kleurenblind zijn. Een op de 250 vrouwen t.o.v. een op de 20 mannnen… iets om mee te nemen…

Afmeting: ø47cm, diepte 1,8cm

Oplage: 10

9 op voorraad

Kunstenaar: Roberto Voorbij
Categorie:

Extra informatie

Tentoonstelling

Andere suggesties…