Over Popinnart

Wie
Popinnart is een nomadisch, artist run gallery met rond 25 hedendaagse kunstenaars. Het kunstaanbod is gevarieerd en kwalitatief en conceptueel uitdagend. Er is een keuze uit ruimtelijk werk, figuratief en abstract, collages, fotografie, schilderijen, tekeningen, textiel en video. De presentaties zijn modern en verrassend. Tijdens de tentoonstellingen zijn de kunstenaars zelf aanwezig waardoor de mogelijkheid bestaat de kunstenaar ook persoonlijk te leren kennen en vragen te stellen.

Sinds
In februari 2018 heeft Katelijn Bergman Popinnart opgericht en een start gemaakt in de oude bioscoop aan de Middenweg in Amsterdam Oost. Een grote industriële ruimte van 220m2 waar ruim 40 hedendaagse kunstenaars een divers aanbod aan kunst konden exposeren. Na een jaar met mooie events, lezingen en exposities besloot het collectief de koers te verleggen naar twee ‘special events’ per jaar op wisselende locaties. Daarnaast organiseert Popinnart meetings, lezingen en workshops. Sinds 5 maart 2019 is Popinnart een stichting.

Ontwikkeling
In het voorjaar van 2019 heeft Popinnart een grote tentoonstelling georganiseerd in Loods 6 te Amsterdam met het thema ‘Great Artist Steal’. Een tentoonstelling geïnspireed door en gericht op het fenomeen ‘multiples’. In het weekend van 11 tot en met 14 april heeft Popinnart flink uitgepakt. De 880m2 van de voormalige bagagehal hingen vol met een mooi gevarieerd kunstaanbod. Er was een ‘artshop’, een interessante lezing met twee vooraanstaande galeriehouders, pers, vips, een spannend artistiek akkefietje dat de krant heeft gehaald én op de opening alleen al zo’n 1.000 bezoekers.

In oktober dat jaar hebben we deelgenomen aan Art The Hague als verfrissend collectief tussen bewezen galeries. Voor deze tentoonstelling heeft het collectief zich laten inspireren door het thema van Art The Hague 2019 ‘Vrouwen in de Kunst’ en ‘100 jaar vrouwenkiesrecht’. In 2020 heeft Popinnart de keus gemaakt om met 25 van de 42 kunstenaars de focus te verleggen naar een meer conceptueel en vernieuwend kunstaanbod. Voor de leden organiseerde Popinnart maandelijks een interne salon – tot COVID-19. Aanvankelijk ontvingen we uitnodigingen voor beurzen in 2020, maar daar stak het virus een stokje voor. Exposeren deden we toch, in boekvorm: The Art Collective Popinnart Corona Proof Exhibition. En toen er eindelijk postcovid weer iets mogelijk werd, gingen we terug naar onze roots: een kortstondige pop-up expositie in een rauwe loods – middenin de stad, op nog geen kilometer van het museumplein: Popinnart at Museumkwartier. Het jaar erna stonden we op de KunstRAI Amsterdam.

Webshop
Popinnart heeft haar eigen webshop. Alle kunst van participerende kunstenaars wordt online aangeboden via deze online Art Shop. Kopen kan met een druk op de knop, of door contact op te nemen met de kunstenaar. Popinnart vraagt geen commissie.

The art collective Popinnart corona proof exhibition
Een papieren tentoonstelling, een catalogus zonder expositie, een expositie in 168 pagina’s, het Popinnart Boek: hoe je het ook noemt, we zijn er trots op. Het boek lag in achttien boekenwinkels verspreid over de Randstad, tot en met Het Stedelijk Museum. En het is nog steeds te bestellen via onze webshop en via de individuele kunstenaars.

Informatie
Heb je een vraag? Mail dan naar info[at]popinnart.nl. Blijf op de hoogte via facebook, Instagram, twitter.

Bestuur
Voorzitter: Katelijn Bergman
Penningmeester: Marlien Venema
Algemene bestuursleden: Carolien Wissing en Bonnita Postma

Secretaris 2019-2021: Ben van der Wel
Bestuurslid 2019-2021: Airco Caravan

Raad van Advies
Manuela Klerkx (Artist Management, Klerkxiam)
Margreet Nanning (Marketing & communicatie professional en pop up galeriehouder)
Airco Caravan (Kunstenaar, activist, curator en organisator van tentoonstellingen)

RvA 2019-2022: Saskia Monshouwer (Curator en criticus, Monshouwer Editions)
Overzicht evenementen
2022 KunstRAI Amsterdam (stand)
2021 Art The Hague (stand)
2021 Popinnart at Museumkwartier
2021 Art The Hague online
2020 Art The Hague online
2020 The Art Collective Popinnart Corona Proof Exhibition (boek)
2019 Art The Hague (stand)
2019 Great Artists Steal (Loods6)
2018 Make Me An Offer (Middenweg)
2018 Nasty Women International ArtPrize Showcase exhibition
2018 artist talks, workshops en borrels