Over Popinnart

Wie
Popinnart is een artist-run nomadisch collectief met ruim 25 hedendaagse kunstenaars. Het kunstaanbod is gevarieerd en kwalitatief en conceptueel uitdagend. Er is een keuze uit ruimtelijk werk, figuratief en abstract, collages, fotografie, schilderijen, tekeningen, textiel en video. De presentaties zijn modern en verrassend. Tijdens de tentoonstellingen zijn de kunstenaars zelf aanwezig waardoor de mogelijkheid bestaat de kunstenaar ook persoonlijk te leren kennen en vragen te stellen.

Sinds
In februari 2018 heeft Katelijn Bergman Popinnart opgericht en een start gemaakt in de oude bioscoop aan de Middenweg in Amsterdam Oost. Een grote industriële ruimte van 220m2 waar ruim 40 hedendaagse kunstenaars een divers aanbod aan kunst konden exposeren. Na een jaar met mooie events, lezingen en exposities besloot het collectief de koers te verleggen naar twee ‘special events’ per jaar op wisselende locaties. Daarnaast organiseert Popinnart meetings, lezingen en workshops. Sinds 5 maart 2019 is Popinnart een stichting.

Ontwikkeling
In het voorjaar van 2019 heeft Popinnart een grote tentoonstelling georganiseerd in Loods 6 te Amsterdam met het thema ‘Great Artist Steal’. Een tentoonstelling geïnspireed door en gericht op het fenomeen ‘multiples’. In het weekend van 11 tot en met 14 april heeft Popinnart flink uitgepakt. De 880m2 van de voormalige bagagehal hingen vol met een mooi gevarieerd kunstaanbod. Er was een ‘artshop’, een interessante lezing met twee vooraanstaande galeriehouders, pers, vips, een spannend artistiek akkefietje dat de krant heeft gehaald én op de opening alleen al zo’n 1.000 bezoekers.

In oktober dat jaar hebben we deelgenomen aan Art The Hague als verfrissend collectief tussen bewezen galeries. Voor deze tentoonstelling heeft het collectief zich laten inspireren door het thema van Art The Hague 2019 ‘Vrouwen in de Kunst’ en ‘100 jaar vrouwenkiesrecht’. In 2020 heeft Popinnart de keus gemaakt om met 25 van de 42 kunstenaars de focus te verleggen naar een meer conceptueel en vernieuwend kunstaanbod. Voor de leden organiseerde Popinnart maandelijks een interne salon – tot COVID-19. Aanvankelijk ontvingen we uitnodigingen voor beurzen in 2020, maar daar stak het virus een stokje voor. Dit jaar focust het collectief zich helemaal op de publicatie van een kunstboek, als vanouds gepresenteerd op een kortstondige pop-up expositie. Hierover binnenkort meer.

Webshop
Popinnart heeft haar eigen webshop. Alle kunst van participerende kunstenaars wordt online aangeboden via deze online Art Shop. Kopen kan met een druk op de knop, of door contact op te nemen met de kunstenaar. Popinnart vraagt geen commissie.

Lidmaatschap
Popinnart heeft momenteel een ledenstop.

Informatie
Heb je een vraag? Mail dan naar info[at]popinnart.nl. Blijf op de hoogte via facebook, Instagram, twitter en onze agenda.

Bestuur
Voorzitter: Katelijn Bergman
Secretaris: Ben van der Wel
Penningmeester: Marlien Venema
Algemene bestuursleden: Martin de Jong, Carolien Wissing en Bonnita Postma

Raad van Advies
Manuela Klerkx (Artist Management, Klerkxiam)
Saskia Monshouwer (Curator en criticus, Monshouwer Editions)
Margreet Nanning (Marketing & communicatie professional en pop up galeriehouder)
Airco Caravan (Kunstenaar, activist, curator en organisator van tentoonstellingen)